This text will be replaced by the flash music player.
 

VERHALENBANKJESROUTE
Klaverblad 3, Het Westen | Terborg

De onderwerpen die de reiziger op de bankjes horen of lezen wisselen van thema. Terugkerend is een beknopte historie van de plaats of het landschap. De route Het Westen vertelt over de geschiedenis van de ijzerindustrie en over De Roofridders van Wisch. Ook volksverhalen, reisbeschrijvingen, columns. Dit alles wordt gelardeerd met poëzie. Altijd over de plek waar u zich op dat moment bevindt. U kunt de verhalen en gedichten lezen en afdrukken als PDF. Hiervoor hebt u de gratis te downloaden Adobe Reader nodig.
Adobe Reader

Luister naar de verhalen en gedichten in deze MP3 speler   Laad hier de MP3 bestanden voor uw speler
Stippellijn

 

Verhalenbankje 17, Sint Jorisplein, Knooppunt 50, Terborg

Op 23 april 1419, de naamdag van de heilige Sint Joris, verleenden de heren van Wisch, Hendrik III en Dirk IV, stadsrechten aan Terborg. Sint Joris en de draak zien we terug in het stadswapen van Terborg. De stad werd bestuurd door een schout en schepenen en had recht op een eigen rechtspraak, stadsmuren, tol en markten. Terborg had omstreeks 1400 rond de 300 inwoners. Lange tijd bestond Terborg uit slechts één straat, de Hoofdstraat. Net buiten de poort, op een kruispunt van twee belangrijke herenwegen, werd halverwege de zeventiende eeuw een herberg gebouwd voor mensen die na het sluiten van de stadspoorten de stad niet meer in konden.
Op het plein rechts naast hotel De Roode Leeuw staat een monument, bestaande uit gietpannen van voormalige ijzergieterij Vulcaansoord.
Op het Sint Jorisplein vindt tijdens het laatste volksfeest van het jaar -de beroemde Terborgse kermis- het vogelschieten plaats. Vroeger op de IJsselweide.

Lees hier de reisbeschrijving Terborg door Hans Mellendijk.
Lees hier het gedicht Het Vogelschieten door A.C.W. Staring.


 

Verhalenbankje 18,  Dorpsstraat - St. Lidwinastraat, Etten

Het Zuiveringschap Oost-Gelderland gaf in 1994 aan Henk Ovink de opdracht voor dit kunstwerk. Waarop u kunt zitten luisteren naar het hoorspel JANNAO vrij naar G.A. Van der Lugt, de in Etten geboren schrijver van dialectverhalen. Weliswaar in het plat van Gelselaar. Onder de titel ‘Oet Gelster’ schreef hij vanaf 1916 in de Lochemse krant. De belangrijkste verhalen zijn bijeen gebracht in de bundel 'De mölle'.

Lees hier de reisbeschrijving Etten door Hans Mellendijk.
Lees hier het hoorspel Jannao vrij naar G.A. Van der Lugt.

 


 

Verhalenbankje 19, De Heuven, berm Slingerparallel bij koeientunnel, Etten

De Heuven of Hoven is het gebied ten westen van het centrum van Terborg. De Heuven is afgeleid van het woord hof (een verwijzing naar burcht). Een naam die ook wel is gebruikt is "den Netel Bergh". Het gebied ligt ingeklemd tussen Etten, Gaanderen en Doetinchem. Het eerste kasteel van de Heren van Wisch lag in de Heuven. De slotheuvel is een verhoging in een weiland aan de Oude IJsselweg/Slingerparallel in Terborg tussen Etten en Doetinchem. Op deze slotheuvel stond het Kasteel de Heuven, het eerste kasteel van de Heren van Wisch.

Lees hier het verhaal Sporen van adel vrij naar uitgave gemeente Oude IJsselstreek.


 

Verhalenbankje 20, terras 'Het Onland', Rekhemseweg 175, Gaanderen

In het stroomgebied van de Achterhoekse rivieren en beken bevonden zich in de grond veel oerbanken. De boeren waren die liever kwijt dan rijk. In 1689 kreeg Josias Olmius toestemming om hier aan de Bielheimerbeek een 'ijserhut' te beginnen. Het oer diende als grondstof voor deze ijzersmelterij. De watermolen zorgde voor de energie, ze dreef de blaasbalgen aan. Deze belangrijke handeling mocht niet onderbroken worden. Het was de eerste houtskoolhoogoven in Nederland. Belangrijke factoren bij de vestiging van de hoogovens waren de aanwezigheid van grondstoffen en de ligging aan bevaarbare rivieren. Het water voor de energie maar ook als aan- en afvoer van de grondstoffen en de producten. Deze factoren waren in de omgeving van de Bielheimerbeek allemaal aanwezig. Ook de andere grondstoffen waren in de Achterhoek voorradig.

Lees hier het verhaal Ontstaan ijzerindustrie vrij naar Hans de Beukelaer.
Lees hier het gedicht Wijzerplaat door Henk Beunk.
Lees hier het verslag Rinie Wielheesen vrij naar Flip Versteegh.
Lees hier het gedicht Onland door Hans Mellendijk.
Bonus: Lees hier het gedicht Zanglijster door Louis Radstaak


 

Verhalenbankje 21, Kasteellaan, Slangenburg

De Slangenburg is een natuurgebied dat hoort bij Kasteel Slangenburg. Een 17e eeuws kasteel waarvan de inrichting, het meubilair en wandschilderijen bewaard zijn gebleven. Het is het gasthuis van de nabijgelegen St. Wilibrordsabdij. Het park behoort tot de best bewaarde voorbeelden van de Nederlandse tuinaanleg uit de 17e eeuw. Kenmerken zijn strakke rechte lijnen met een geometrisch patroon. Zo is er een ruim 1 km lange oprijlaan met aan weerszijden in elkaar spiegelbeeld twee vierkante vijvers.

Lees hier het verhaal Joel Noël door Louis Radstaak.


 

Verhalenbankje 22, Knooppunt 16, Halseweg-Noordelijk Slingepad, Westendorp

De dichter Hans Mellendijk haalt jeugdherinneringen op. Jongeman over de heelweg.

Lees hier het gedicht Heidesmid herbezocht door Hans Mellendijk.


einde Klaverblad 4: Het Westen